Het komt meer dan eens voor dat de gemeente iemand ten onrechte kort op zijn bijstandsuitkering, de uitkering ten onrechte beëindigd of intrekt. Ook kan er onterecht een bedrag terugvordert worden. Als je met een van deze situaties te maken krijgt, is het waarschijnlijk dat je (tijdelijk) geen of minder geld krijgt. Het is dan ook zaak om zo snel mogelijk contact met JUROP op te nemen.
Als de gemeente vindt dat er reden is om de bijstandsuitkering te beëindigen, in te trekken, op te schorten, terug te vorderen of een maatregel op te leggen, zal er een formeel besluit genomen worden. Hier zal je dus een brief van de gemeente over ontvangen. In deze brief staat wat de gemeente heeft besloten en wat de reden daarvoor is. Tegen het besluit kun je binnen zes weken na verzending ervan bezwaar maken. Doe je dit te laat, dan is het soms niet meer mogelijk om er iets aan te veranderen. Daarom is het verstandig om snel JUROP in te schakelen en je door JUROP te laten adviseren. Op die manier kan je er zeker van zijn dat je rechten niet geschonden worden.
Hieronder zullen de korting, beëindiging, herziening of intrekking van de uitkering besproken worden. Tevens wordt er op de terugvordering van al betaalde bijstandsuitkering door de gemeente ingegaan.
Wil je informatie over de voorwaarden om een bijstandsuitkering te krijgen?
Mijn bijstandsuitkering wordt gekort. Mag dat?
Als je een bijstandsuitkering ontvangt heb je bepaalde verplichtingen. Als de gemeente vindt dat de verplichtingen niet worden nagekomen, dan kan de gemeente besluiten om de bijstandsuitkering gedurende een bepaalde periode te verlagen. Dit kan zelfs zover gaan als een verlaging van 100% over een periode van 3 maanden.
Omdat een verlaging van de bijstandsuitkering vergaande gevolgen heeft, moet de gemeente hier aan verschillende regels voldoen. Wil een uitkering verlaagd mogen worden, dan moet er bijvoorbeeld sprake zijn van verwijtbaarheid. Kun jij er niets aan doen dat een verplichting niet is nagekomen, dan mag de uitkering niet verlaagd worden. Daarnaast moet de gemeente zich houden aan regels over hoe en wanneer ze de uitkering verlagen. Het komt vaak voor dat de gemeente hierin vormfouten maakt. JUROP kan je bijstaan wanneer een gemeente jouw bijstandsuitkering heeft verlaagd.
Mijn bijstandsuitkering wordt beëindigd. Kan dat zomaar?
Een bijstandsuitkering kan worden beëindigd als je genoeg inkomen hebt om van te leven. Een andere reden is dat de gemeente vindt dat het recht op bijstand niet meer vastgesteld kan worden. Bij beëindiging van een bijstandsuitkering wordt de uitkering gestopt op de datum van de beslissing of een datum in de periode daarna.
Mijn bijstandsuitkering wordt ingetrokken of herzien. En nu?
Bij een intrekking van een bijstandsuitkering wordt de uitkering beëindigd op een moment die in het verleden ligt. Vaak is dit het geval wanneer de gemeente meent dat het recht op bijstand gedurende een bepaalde periode niet vast te stellen is.
Met herziening van een bijstandsuitkering wordt de uitkering over een bepaalde periode gewijzigd. Dit kan dus een verlaging van de uitkering zijn. Het verschil met intrekking is dat er bij een herziening nog wel recht op uitkering bestaat, maar deze bijvoorbeeld lager kan zijn. Bij intrekking bestaat er geheel geen recht meer.
Ervaring leert dat de gemeente vaak te makkelijk en snel overgaan tot intrekking of herziening. Het is dan ook zeer aan te raden om contact met JUROP op te nemen en bezwaar te maken.
Terugvordering
Een intrekking of herziening gaat vaak samen met een terugvordering. Dit is wanneer de gemeente een periode wel een uitkering heeft betaald, maar later vindt dat er over die periode geen recht op de uitkering was. Het maken van bezwaar tegen een beslissing tot terugvordering is dan ook zeer aan te raden.
Termijn en verjaring
Bij terugvordering is natuurlijk van belang over welke periode de bijstandsuitkering wordt teruggevorderd. Voor een terugvordering geldt namelijk een verjaringstermijn. Deze is 5 jaren vanaf het moment dat de gemeente op de hoogte was van een reden om tot terugvordering over te gaan.
En als ik alle gegevens heb doorgegeven aan de gemeente?
Als je een bijstandsuitkering ontvangt, komt het (vaak) voor dat de gemeente niets doet met informatie die jij geeft. Als je bijvoorbeeld doorgeeft dat je inkomsten hebt, kan dit van invloed zijn op de hoogte van je uitkering. Als er dan niets met jouw informatie gedaan wordt, ontvang je mogelijk een periode een te hoge uitkering. De gemeente kan het te veel betaalde bedrag terugvorderen, maar dient wel rekening te houden met de eigen fout. De gemeente heeft namelijk zes maanden de tijd om actie te ondernemen. Over de periode na die zes maanden kan de gemeente geen ten onrechte betaalde bijstand terugvorderen.
Wat kan JUROP doen?
Een besluit van de gemeente over je bijstandsuitkering heeft altijd grote gevolgen. Je ontvangt namelijk geen of minder geld en dit kan zorgen voor grote financiële problemen. Het is daarom zaak om snel te handelen en JUROP in te schakelen om bezwaar te maken. Let wel op de bezwaartermijn, als je namelijk niet binnen zes weken nadat de brief van de gemeente is verstuurd bezwaar maakt, is er soms niets meer aan het besluit te doen.
Verzoek om voorlopige voorziening
Omdat het besluit van de gemeente zeer grote gevolgen kan hebben en je zonder inkomen je vaste lasten niet meer kan betalen, is het vaak verstandig om naast bezwaar een verzoek om een voorlopige voorziening bij de rechtbank te doen. De gemeente heeft namelijk lang de tijd om op bezwaar te mogen beslissen. Een verzoek tot voorlopige voorziening zal echter snel (vaak binnen twee weken) door de rechtbank behandeld worden. Er zal meestal aan de rechter gevraagd worden om te bepalen dat de gemeente je een bijstandsuitkering moet geven tot zes weken nadat er op bezwaar is beslist. Wanneer het verzoek wordt toegewezen, heb je dus snel weer een inkomen en kun je vaste lasten voldoen. JUROP zal deze mogelijkheid altijd met je bespreken.