Werk

Ontslag of minder uren door lockdown

Het zijn onzekere tijden. JUROP biedt hulp bij verschillende situaties door ontslag of minder uren kunnen werken door de lockdown. 

Ik kan minder uren werken tijdens de lockdown. Kan dat zomaar?

Als je minder uren werkt dan heeft dit vaak tot gevolg dat je minder salaris krijgt. Maar wat als je wel wilt en kunt werken maar je werkgever geen werk heeft? Vaak heb je dan toch recht op betaling van meer uren dan die je werkt.

Ik heb een oproepcontract. Mag mijn werkgever me dan niet meer oproepen of minder uitbetalen?

Het zijn onzekere tijden en wanneer je werkt op basis van een oproepcontract, dan geldt dit nog meer. Je hebt als oproepkracht geen zekerheid wanneer je kunt werken en vaak ben je de eerste die niet hoeft te komen werken als er minder werk is. Het is maar zeer de vraag of je werkgever dit wel mag doen. Mogelijk kun je namelijk een beroep doen op het zogenoemde rechtsvermoeden arbeidsomvang.

Het rechtsvermoeden arbeidsomvang

Als je minimaal drie maanden in dienst bent, kun je een beroep doen op het rechtsvermoeden arbeidsomvang. Deze wordt gebruikt om de arbeidsomvang te bepalen wanneer er geen vast aantal uren in je arbeidsovereenkomst is opgenomen of je meer uren werkt dan opgenomen in je arbeidsovereenkomst.

Het rechtsvermoeden arbeidsomvang komt er in het kort op neer dat de hoeveelheid uren die je zou kunnen werken wordt vermoed gelijk te zijn aan het gemiddelde aantal uren die je in de afgelopen drie maanden hebt gewerkt. Als je werkgever het er niet mee eens is, dan moet hij onderbouwen waarom het niet zou gelden. Dit kan bijvoorbeeld bij seizoenswerk waar sprake is van duidelijke pieken en dalen in het aantal uren dat er gewerkt wordt.

 

Voorbeeld: Gedurende de maanden februari tot en met september werk je gemiddeld 25 uren per week. In oktober geeft je werkgever aan dat je nog maar 15 uren per week kan werken. Een geslaagd beroep op het rechtsvermoeden zou betekenen dat je ook na september recht hebt op loon over 25 uren per week.Je moet natuurlijk wel beschikbaar zijn om te werken, maar als je werkgever je niet meer dan 15 uren laat werken dan zou hij je wel 25 uren moeten uitbetalen.

Bij een dienstverband langer dan één jaar

Werk je langer dan één jaar op basis van een oproepcontract, dan had je werkgever je een aanbod voor een vast aantal uren moeten doen. Als je werkgever dit niet gedaan heeft, heb je recht op het loon over het aantal uren dat je werkgever je had moeten aanbieden. Het aanbod dat je werkgever moet doen, dient ten minste gelijk te zijn aan het gemiddelde aantal uren dat je de afgelopen 12 maanden hebt gewerkt. Bij de berekening van het gemiddelde tellen alle uren waarop je recht op loon hebt mee. Dus ook je vakantie-uren of de uren die je werkgever moest betalen, omdat een oproep binnen de oproeptermijn was gewijzigd of ingetrokken.

 

Voorbeeld: Op 1 maart werk je 12 maanden op basis van een oproepovereenkomst. Je hebt in deze 12 maanden gemiddeld 25 uren per maand gewerkt. In de maanden maart en april werk je maar 10 uren per maand en op 1 mei doet je werkgever een aanbod voor 25 uren per maand. Omdat je werkgever te laat een aanbod heeft gedaan heb je in de maanden maart en april recht op betaling van 25 uren per maand. Daarbij maakt het niet uit dat je minder uren gewerkt hebt of dat je het aanbod niet accepteert.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

JUROP kan je helpen bij onder andere de volgende onderwerpen. Staat jouw situatie er niet tussen? Doorloop de online check en JUROP neemt contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Als je een vast aantal uren in je arbeidsovereenkomst hebt staan dan moet je werkgever je die uren laten werken. Kan je deze uren niet werken doordat je werkgever geen werk heeft? Dan komt dit voor risico van je werkgever en heb je recht op uitbetaling van het aantal uren dat er in je arbeidsovereenkomst staat. Het niet kunnen werken komt voor risico van je werkgever. Wel dien je natuurlijk beschikbaar te zijn om je werk uit te voeren.

Als je structureel of in ieder geval minimaal drie maanden meer uren werkt dan er in je arbeidsovereenkomst staan opgenomen kun je ook een beroep doen op het rechtsvermoeden arbeidsomvang. Zie hierboven hoe dat werkt.

Werkgevers zijn lang niet altijd op de hoogte van de genoemde regels. Het kan goed zijn dat jouw werkgever aangeeft dat je geen rechten hebt. JUROP kan je bijstaan en jouw rechten in kaart brengen.

Als je contact met JUROP opneemt ben je verzekerd van snelle en deskundige bijstand. In een persoonlijk advies wordt jouw situatie bekeken en de kansen en risico’s met je besproken. Wanneer je wilt zal JUROP ook contact met je werkgever opnemen om die te laten weten waar jij recht op hebt. Mocht ook dat niet helpen dan kan JUROP ook een juridische procedure voor je beginnen.

 

JUROP kan je dus in elke fase bijstaan.

JUROP werkt tegen scherpe tarieven maar ook op pro deo basis. Doordat je vaak ook aanspraak maakt op een extra vergoeding kost het je vaak niets of heel weinig.