Uitkering
Heb je een geschil met een uitkeringsinstantie?
JUROP biedt hulp bij verschillende soorten geschillen met uitkeringsinstanties. Is je aanvraag afgewezen? Wordt een uitkering stopgezet? Of meent de uitkeringsinstantie dat u een bedrag dient terug te betalen? JUROP staat je bij in deze en andere zaken.
Wat speelt er?
JUROP kan je helpen bij onder andere de volgende onderwerpen. Staat jouw situatie er niet tussen? Doorloop de online check en JUROP neemt contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.
Om een uitkering te krijgen moeten er aan verschillende voorwaarden worden voldaan. Het komt regelmatig voor dat een aanvraag ten onrechte wordt afgewezen met alle grote gevolgen van dien. JUROP kan je bijstaan. Doorloop de online check, laat je gegevens achter en JUROP bespreekt de mogelijkheden.
Wat voor een bedrag je krijgt verschilt per uitkering en omstandigheden. Het kan zijn dat de instantie een verkeerde berekening heeft gemaakt waardoor je geld misloopt. Als dit speelt en je bent het er niet mee eens dan kan JUROP je bijstaan. Doorloop de online check, laat je gegevens achter en JUROP bespreekt de mogelijkheden.
Als een instantie vindt dat u ten onrechte een uitkering heeft ontvangen dan kan het zijn dat het betaalde bedrag wordt teruggevorderd. Het kan natuurlijk zijn dat dit onterecht is of dat de hoogte van de terugvordering niet goed is bepaald. Doorloop dan de online check, laat je gegevens achter en JUROP bespreekt de mogelijkheden.
Als de uitkeringsinstantie vindt dat je je niet aan de regels hebt gehouden dan kan deze in sommige gevallen een boete opleggen. Als dit speelt en je bent het er niet mee eens dan kan JUROP je bijstaan. Doorloop de online check, laat je gegevens achter en JUROP bespreekt de mogelijkheden.
Als de uitkering wordt ingetrokken dan wordt de uitkering met terugwerkende kracht beëindigd. De instantie is dan van oordeel dat er al vanaf een eerdere datum niet meer aan de voorwaarden voldaan werd. Dit gaat vaak samen met een terugvordering. Als dit speelt en je bent het er niet mee eens dan kan JUROP je bijstaan. Doorloop de online check, laat je gegevens achter en JUROP bespreekt de mogelijkheden.
Is een instantie van mening dat je niet meer voldoet aan de voorwaarden voor de uitkering? Dan kan de instantie de uitkering beëindigen. Als dit speelt en je bent het er niet mee eens dan kan JUROP je bijstaan. Doorloop de online check, laat je gegevens achter en JUROP bespreekt de mogelijkheden.
Als dit speelt dan is de instantie waarschijnlijk van mening dat er niet voldaan wordt aan alle voorwaarden of verplichtingen van de uitkering. Als dit speelt en je bent het er niet mee eens dan kan JUROP je bijstaan. Doorloop de online check, laat je gegevens achter en JUROP bespreekt de mogelijkheden.
Natuurlijk kunnen niet alle onderwerpen hier genoemd worden. Mocht je een geschil hebben over je uitkering die er niet bij staat doorloop de online check, laat je gegevens achter en JUROP bespreekt de mogelijkheden met je.
Wat doet JUROP?
Als je bericht van een uitkeringsinstantie hebt ontvangen waarin bijvoorbeeld je aanvraag is afgewezen, er te weinig wordt betaald of je een bedrag moet terugbetalen is het mogelijk om bezwaar te maken bij de instantie die het besluit heeft genomen. De termijn waarbinnen bezwaar moet worden gemaakt staat meestal in de brief vermeld. Ook als de termijn is verstreken kan JUROP mogelijk nog iets betekenen.
Als er bezwaar gemaakt is ontvangt JUROP het complete dossier met de informatie die is gebruikt bij het nemen van het besluit. JUROP zal het dossier bestuderen, met je bespreken en de verschillende mogelijkheden doornemen. Samen met jou zullen de redenen van bezwaar worden aangevuld zodat de instantie precies weet waarom hun beslissing niet klopt. Tijdens een hoorzitting zal je de mogelijkheid krijgen om samen met JUROP je standpunten nogmaals toe te lichten waarna de instantie een beslissing op bezwaar zal nemen. Mocht de instantie nog steeds van mening zijn dat ze het besluit niet hoeven aan te passen dan kan er naar de rechter gegaan worden om zo alsnog de juiste beslissing te krijgen. Uiteraard kan JUROP je ook bij de rechter bijstaan en vertegenwoordigen

Verzoek om voorlopige voorziening
Een besluit van een instantie kan zeer grote gevolgen hebben. Zo kan je inkomen wegvallen waardoor je bijvoorbeeld je rekeningen niet meer kunt betalen. Het kan lang duren voordat een instantie een beslissing op bezwaar heeft genomen en mogelijk zit jij tot die tijd zonder inkomen. Om dit te voorkomen kan het naast het maken van bezwaar goed zijn om bij de rechtbank om een voorlopige voorziening te verzoeken.
Met een verzoek om voorlopige voorziening wordt de rechter gevraagd om te bepalen dat de instantie een oplossing moet bieden voor de tijd die ze nodig hebben om een beslissing op bezwaar te nemen. Dit kan bijvoorbeeld het betalen van een uitkering zijn. Bij een geslaagd verzoek om een voorlopige voorziening heb jij dus sneller geld om je rekeningen te betalen.
Wat speelt in jouw situatie?
Schakel JUROP op tijd in en maak zo op tijd bezwaar
Als je een brief of bericht van een uitkeringsinstantie hebt ontvangen is dat waarschijnlijk een besluit. Als je het daar niet mee eens bent dan kun je daar bezwaar tegen maken. Let op dat je maar een bepaalde tijd hebt om bezwaar te maken. Dit is meestal 6 weken, maar kan ook bijvoorbeeld 2 weken zijn. Neem gaan risico en neem op tijd contact met JUROP op.

Wat kosten de oplossingen van JUROP?
Deskundige rechtsbijstand moet voor iedereen toegankelijk zijn. Op grond van jouw persoonlijke situatie wordt een inschatting van jouw kosten gemaakt. Indien mogelijk wordt er een vaste prijsafspraak gemaakt zodat je vooraf precies weet waar je aan toe bent. In ieder geval zal er vooraf open en eerlijk over de prijs gedaan worden.
Kom je in aanmerking voor een toevoeging?
Ook dan kun je natuurlijk bij JUROP terecht. Bij het kennismakingsgesprek zal deze mogelijkheid besproken worden. Indien van toepassing zal JUROP zorgdragen voor de aanvraag. Ook kom je via JUROP in aanmerking voor een korting op de eigen bijdrage via het Juridisch Loket.
Wat krijg je van JUROP?
- Persoonlijke aanpak
- Vast contactpersoon
- Goede bereikbaarheid
- Heldere adviezen
- Deskundigheid
Veel gestelde vragen
Een bezwaartermijn is een fatale termijn waarmee wordt bedoeld dat er na die datum geen bezwaar meer gemaakt kan worden. Echter kunnen er omstandigheden zijn die maken dat er wel mogelijkheden zijn. Twijfel je hier over? Doorloop de online check, laat je gegevens achter en JUROP bespreekt de mogelijkheden met je.
Nee, als je hulp nodig hebt bij het doen van een aanvraag kun je contact opnemen met de instantie waar de aanvraag gedaan moet worden.
Er zijn verschillende instanties die gaan over verschillende uitkeringen. Zo kan je met de WW-uitkering, Ziektewetuitkering of WIA-uitkering te maken hebben met het UWV. Valt een bijstandsuitkering onder de Gemeente en gaat de SVB over je AOW.
JUROP kan je bijstaan in bezwaarprocedures bij de Gemeente, het UWV of de SVB. Het hangt af van het soort uitkering waar het bezwaar gemaakt zal moeten worden. Twijfel je hier over? Doorloop de online check, laat je gegevens achter en JUROP bespreekt de mogelijkheden met je.
Het wegvallen van inkomsten is een groot probleem De vaste lasten moeten natuurlijk wel “gewoon” betaald worden. In dit soort gevallen kan er naast het bezwaar of beroep bij de rechter om een voorlopige voorziening gevraagd worden. Er wordt dan aan de rechter gevraagd om te bepalen dat de instantie u een voorschot moet verstrekken en u uw rekeningen kunt voldoen.
Ja, JUROP werkt ook op pro deo basis en is aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand. Kijk voor meer informatie bij Wat kost het.