WIA Afgewezen, wat nu?
Waar je altijd goed aan doet is de Check doorlopen en contact met JUROP op te nemen als je WIA aanvraag afgewezen is. Er is vaak
meer mogelijk dan je misschien zou denken. Het komt vaak voor dat de instanties een verkeerd besluit
nemen. Je bent dan niet alleen je baan verloren maar wordt ook nog een uitkering ontzegt. De
financiële gevolgen zijn dan ook vaak erg groot. Contact opnemen met JUROP is snel en gratis.
Wat zijn de voorwaarden voor een WIA uitkering?
Als je ziek bent en niet of minder kunt werken kom je mogelijk in aanmerking voor een WIA-uitkering. Een WIA-uitkering gaat pas spelen als je geen loon meer ontvangt van een (ex)werkgever of je ziektewetuitkering is geëindigd. Vaak is dit het geval vanaf het moment dat je twee jaar ziek bent. Je hebt recht op een WIA-uitkering wanneer:
- Je minimaal 35% arbeidsongeschikt bent;
- Je geen AOW, zwangerschaps- of bevallingsuitkering ontvangt;
- Je je houdt aan de regels en bijvoorbeeld op zoek gaat naar passend werk als het mogelijk is om dit te verrichten.
Het UWV moet allereerst in kaart brengen van hoeveel % arbeidsongeschiktheid er sprake is. Dit is een lastig onderzoek waar dan ook vaak fouten in worden gemaakt. Een veelvoorkomende fout is bijvoorbeeld dat de arts van het UWV geen contact met andere behandelende artsen opneemt terwijl daar wel aanleiding voor is, of dat een situatie te complex is voor een arts van het UWV en er geen deskundige ingeschakeld wordt.
JUROP kan je helpen met bezwaar maken tegen een verkeerde beslissing van het UWV.

Wat doet JUROP?
- Bezwaar
- Aanvullende redenen
- Hoorzitting
- Nieuw besluit
Als het UWV heeft geoordeeld dat je niet in aanmerking komt voor een WIA-uitkering dan is het mogelijk om bezwaar tegen deze beslissing te maken. JUROP kan je hierin bijstaan. JUROP zal bij het maken van bezwaar het gehele dossier van het UWV opvragen. Nadat het dossier is ontvangen zal dit samen met jou worden doorgesproken en de verschillende mogelijkheden met je bekeken worden. Samen met jou zal JUROP nog meer redenen aanvoeren waarom het UWV het verkeerde besluit heeft genomen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat het UWV meer informatie had moeten opvragen bij verschillende artsen, er tegen een verkeerde datum wordt beoordeeld of er het onjuiste uitgangspunt door het UWV genomen is. Er kan na het aanvoeren van de redenen een hoorzitting plaatsvinden. Tijdens de hoorzitting zal jij bijgestaan door JUROP je standpunten kunnen toelichten. Het UWV zal na de hoorzitting een beslissing op bezwaar nemen. Als het UWV nog steeds van oordeel is dat je geen recht hebt op een WIA-uitkering dan is er een mogelijkheid om in beroep te gaan. Deze mogelijkheid zal uiteraard met je besproken worden en indien nodig kan JUROP je ook in de procedure bij de rechter bijstaan.
Bezwaar maken
Een besluit van het UWV heeft altijd grote gevolgen. Je ontvangt namelijk geen loon of uitkering. Zo kunnen er grote financiële problemen ontstaan. Het is daarom zaak om snel te handelen en JUROP in te schakelen om bezwaar voor je te maken. JUROP zal dan samen met jou alle voorwaarden nagaan en het UWV op de hoogte stellen van de voor jou geldende regels.
Let wel op de bezwaartermijn. In principe moet er binnen zes weken nadat het besluit is genomen bezwaar gemaakt worden. Maar neem ook zeker contact met JUROP op wanneer de datum van het besluit langer geleden is. Vaak valt er nog wat aan te doen.

De weg naar een oplossing
Heldere stappen met heldere prijzen
Als er zich een conflict op je werk voordoet wil je natuurlijk overzichtelijke, snelle en deskundige bijstand. Via het doorlopen van de onderstaande stappen krijg jij snel duidelijkheid en weet je waar je aan toe bent. Na iedere stap krijg je advies over de risico’s en je kansen. Mocht je een niet zo’n goede zaak hebben dan geven we dat natuurlijk ook aan. Wel zo transparant.

Onderhandelen
- Niet zelf met de tegenpartij aan tafel
- Jij bepaalt mede de strategie
- Schriftelijke afspraken

Procederen
- Alle processtukken worden opgesteld
- De termijnen worden bewaakt
- Bijstand tijdens de zitting
Kom je in aanmerking voor een toevoeging?
Ook dan kun je natuurlijk bij JUROP terecht. Bij het kennismakingsgesprek zal deze mogelijkheid besproken worden. Indien van toepassing zal JUROP zorgdragen voor de aanvraag. Ook kom je via JUROP in aanmerking voor een korting op de eigen bijdrage via het Juridisch Loket.