Werkloosheidsuitkering

Betrouwbare hulp voor WW

Juridische ondersteuning

Heb je problemen met je WW-uitkering bij het UWV? JUROP staat voor je klaar om te helpen. Wij zijn gespecialiseerd in het oplossen van verschillende geschillen, waaronder:

  • Afwijzing van de aanvraag
  • Beëindiging van de uitkering
  • Tijdelijke stopzetting van de uitkering
  • Korting op de uitkering
  • Intrekking van de uitkering
  • Oplegging van boetes
  • Terugvordering


Laat JUROP je bijstaan en zorg voor de bescherming van je WW-uitkering. Ontdek hoe we je kunnen helpen!

Bezwaar maken

Een besluit van het UWV heeft altijd grote gevolgen. Je ontvangt namelijk geen loon of uitkering. Zo kunnen er grote financiële problemen ontstaan. Het is daarom zaak om snel te handelen en JUROP in te schakelen om bezwaar voor je te maken. JUROP zal dan samen met jou alle voorwaarden nagaan en het UWV op de hoogte stellen van de voor jou geldende regels. 

Let wel op de bezwaartermijn. In principe moet er binnen zes weken nadat het besluit is genomen bezwaar gemaakt worden. Maar neem ook zeker contact met JUROP op wanneer de datum van het besluit langer geleden is. Vaak valt er nog wat aan te doen.

Waar en hoe vraag ik een voorziening aan?

Omdat het besluit van het UWV zeer grote gevolgen kan hebben en je zonder inkomen je vaste lasten niet meer kan betalen, is het vaak verstandig om naast bezwaar een verzoek om een voorlopige voorziening bij de rechtbank te doen. Het UWV heeft namelijk lang de tijd om op bezwaar te mogen beslissen. Een verzoek tot voorlopige voorziening zal echter snel (vaak binnen twee weken) door de rechtbank behandeld worden. 

Er zal meestal aan de rechter gevraagd worden om te bepalen dat het UWV je een uitkering moet geven tot zes weken nadat er op bezwaar is beslist. Wanneer het verzoek wordt toegewezen heb je dus snel weer een inkomen en kun je vaste lasten voldoen. JUROP zal deze mogelijkheid altijd met je bespreken, om te voorkomen dat je WW wordt afgewezen.

WW-uitkering afgewezen

Dit lijkt duidelijker dan het is. Zo is werkloos zijn in de zin van de WW bijvoorbeeld niet alleen het verliezen van je baan, maar moet er sprake zijn van een relevant aantal urenverlies en loonverlies. Zo kan het zijn dat ook wanneer je een gedeelte van je uren dat je kunt werken verliest je aanspraak maakt op een WW-uitkering. Ook wanneer je over een langere periode steeds minder uren bent gaan werken. 

 

Naast de voorgenoemde voorwaarden dien je ook nog aan de zogenaamde wekeneis te voldoen. Dit is het geval als je in de 36 kalenderweken voordat je werkloos werd ten minste 26 kalenderweken als werknemer arbeid hebben verricht. Ook bij de berekening van deze termijn komt het (te) vaak voor dat het UWV fouten maakt. Zo wordt vaak verkeerd gerekend met bijvoorbeeld onbetaald verlof of een periode van ziekte. 

Wat speelt er bij de werkloosheidswet?

JUROP kan je helpen bij onder andere de volgende onderwerpen. Staat jouw situatie er niet tussen? Doorloop de online check en JUROP neemt contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Om een uitkering te krijgen moeten er aan verschillende voorwaarden worden voldaan. Het komt regelmatig voor dat een aanvraag ten onrechte wordt afgewezen met alle grote gevolgen van dien. JUROP kan je bijstaan. Doorloop de online check, laat je gegevens achter en JUROP bespreekt de mogelijkheden.

Wat voor een bedrag je krijgt verschilt per uitkering en omstandigheden. Het kan zijn dat de instantie een verkeerde berekening heeft gemaakt waardoor je geld misloopt. Als dit speelt en je bent het er niet mee eens dan kan JUROP je bijstaan. Doorloop de online check, laat je gegevens achter en JUROP bespreekt de mogelijkheden.

Als een instantie vindt dat u ten onrechte een uitkering heeft ontvangen dan kan het zijn dat het betaalde bedrag wordt teruggevorderd. Het kan natuurlijk zijn dat dit onterecht is of dat de hoogte van de terugvordering niet goed is bepaald. Doorloop dan de online check, laat je gegevens achter en JUROP bespreekt de mogelijkheden.  

Als de uitkeringsinstantie vindt dat je je niet aan de regels hebt gehouden dan kan deze in sommige gevallen een boete opleggen. Als dit speelt en je bent het er niet mee eens dan kan JUROP je bijstaan. Doorloop de online check, laat je gegevens achter en JUROP bespreekt de mogelijkheden.

Als de uitkering wordt ingetrokken dan wordt de uitkering met terugwerkende kracht beëindigd. De instantie is dan van oordeel dat er al vanaf een eerdere datum niet meer aan de voorwaarden voldaan werd. Dit gaat vaak samen met een terugvordering. Als dit speelt en je bent het er niet mee eens dan kan JUROP je bijstaan. Doorloop de online check, laat je gegevens achter en JUROP bespreekt de mogelijkheden.

Is een instantie van mening dat je niet meer voldoet aan de voorwaarden voor de uitkering? Dan kan de instantie de uitkering beëindigen. Als dit speelt en je bent het er niet mee eens dan kan JUROP je bijstaan. Doorloop de online check, laat je gegevens achter en JUROP bespreekt de mogelijkheden.

Als dit speelt dan is de instantie waarschijnlijk van mening dat er niet voldaan wordt aan alle voorwaarden of verplichtingen van de uitkering. Als dit speelt en je bent het er niet mee eens dan kan JUROP je bijstaan. Doorloop de online check, laat je gegevens achter en JUROP bespreekt de mogelijkheden.

Natuurlijk kunnen niet alle onderwerpen hier genoemd worden. Mocht je een geschil hebben over je uitkering die er niet bij staat doorloop de online check, laat je gegevens achter en JUROP bespreekt de mogelijkheden met je.

Doe hier de check voor problemen met de WW-uiterking.

Check

JUROP gelooft in deskundige juridische bijstand en richt zich nu nog enkel op de gebieden WERK en UITKERING. Twijfel je of jouw situatie onder een van deze gebieden valt? Kies er dan één en doorloop de check. JUROP neemt contact met je op en bespreekt de mogelijkheden.

Mogelijk zullen de gebieden in de toekomst uitgebreid worden. Wil je als eerste op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden van JUROP? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Wat kost JUROP?

JUROP staat voor het toegankelijk maken van juridische oplossingen voor iedereen. Toegang tot het recht moet dan ook niet afhankelijk zijn van de diepte van je zakken. Daarom werkt JUROP ook op pro deo basis (gesubsidieerde rechtsbijstand). 

Als je niet voor een toevoeging in aanmerking komt dan hanteert JUROP scherpe tarieven. Zie hiervoor de pagina Wat het kost. Het eerste gesprek nadat je de check hebt ingevuld is natuurlijk altijd gratis!

Kostenvergoeding bij afgewezen WW

Zowel in bezwaar als bij een verzoek om een voorlopige voorziening zal gevraagd worden om een compensatie voor jouw kosten. Wanneer het bezwaar en/of het verzoek om voorlopige voorziening succesvol is zal je een vergoeding voor je kosten ontvangen. Hierdoor kost het bezwaar vaak niets.

🧑🏾‍💻

Bel me terug

Gebeld worden door één van onze experts? Laat dan hier je telefoonnummer achter.

Ga naar de inhoud